Biografie

Hans Franken (1936) behoort tot de oprichters van de afdeling Recht en Informatica, het huidige eLaw, in de faculteit der rechtsgeleerdheid de jaren 80.

Hij promoveerde in 1974 cum laude aan de U.v.A. op een jurimetrisch onderzoek en was achtereenvolgens rechter te Rotterdam  en hoogleraar Inleiding/Encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Leiden. Van 1995 – 1998 was hij Decaan van de faculteit der rechtsgeleerdheid.

Hans is sinds 1988 lid van de KNAW. Hij was van 1984 – 1987 lid van de Raad van State en van 2004 – 2015 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal voor het CDA evenals lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en van de Parlementaire Assemblée van de OVSE. 

Daarnaast was Hans raadsheer-plaats­vervanger in het Gerechtshof te ’s-Gravenhage en Kroonlid van de Sociaal‑Economische Raad. Hij vervulde bovendien het voorzitterschap van onder meer de Stichting Geschillenoplossing in de Automatiseringsbranche, de Raad van Advies van het College Bescherming Persoonsgegevens, de Raad van Beroep van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en de Raad van Tucht van de Nederlandse Organisatie van EDP-Auditors. Ook was hij voorzitter van de Commissie Computercriminaliteit, van de Commissie grondrechten in het digitale tijdperk en de Commissie Vergelijkende Toets voor de verdeling van de commerciële radiofrequenties.

Hans treedt veelvuldig op als arbiter en (NMI gecertificeerd) mediator, speciaal in ICT gerelateerde zaken.

Onderzoeksinteresses

Momenteel doet Hans voornamelijk onderzoek naar cybersecurity. Daarnaast is hij actief als Lid van de redactieraad van het Tijdschrift voor Arbitrage en het Tijdschrift Privacy en Informatie. 

Onder publicaties vindt u zijn meest recente werk. Publicaties van voor 1997 kunt u hier vinden.